terug naar de vorige pagina

 

kaart zuid noorwegen

Hallo beste lezers,

Dit jaar heb ik een leuke vakantie gehad in Noorwegen. (eind juni - begin juli) Het was voor mij de eerste maar zeker niet de laatste keer dat ik op vakantie ga naar dit land. Het is er prachtig, rustig en je kan er ten volle van je vrijheid genieten. Ik verbleef een week in Linge en een week in Balestrand. Dit zijn twee kleine plaatsjes midden de fjorden. (respectievelijk de Nordalsfjorden en de alom bekende Sognefjorden) beiden voorzien met bootje en eigen steiger. Vooreerst wilde ik kennis maken met het land en ervaring opdoen i.v.m. het fjordvissen. Ik moet zeggen dat ik heel wat ervaring heb kunnen opdoen en ik er zeker mijn lessen zal uittrekken voor een volgend bezoek (wat het vissen betreft).
   

vis aan hengelvisboot aan steiger 

Mijn echtgenote had zorgvuldig de verblijfplaatsen uitgekozen van waaruit we tal van bezoeken konden afleggen. Zo bezochten we ondermeer Alesund, een prachtig havenstadje helemaal opgetrokken in Jugendstil. Hier bezochten we ondermeer het visserijmuseum.

Ook de Trollstigroute is meer dan de moeite waard. (binnen een half uur rij je daar van de zomer in de winter) Natuurlijk stond de Geiranger ook op het programma evenals de Jostedalsgletsjer. En uiteraard gingen we met de boot of met de auto door de talrijke en prachtige fjorden daar vonden we telkens uniek plekjes.
   

alesunduitzicht fjord 

Maar natuurlijk brandt de vraag: wat heb je dan gevangen?  Minstens negen vissen, want ik heb negen verschillende soorten gevangen: roodbaars, leng, kabeljauw, koolvis, schar, heilbot, horsmakreel, lipvis en grauwe poon. Echter, heel eerlijk toegegeven, veel ondermaatse vis (roodbaars) en zeker ook niet de verwachte grote hoeveelheden. Des al niet te min kon ik toch iedere dag wel een visje vangen dat dan ook meestal 's anderendaags op onze bord lag.

lipvis gevangenzeewolf aquarium

Ben ik dan ontgoocheld? Ja, een beetje wel, dus volgende keer beter.

Eerst en vooral heb ik ervaren dat het vissen in Noorwegen ook niet van zelf loopt. Je hebt er even goed de slechte en de goede periodes. (veel of weinig stroom,...) Alleen kun je ervaren dat het er wel vol vis zit. Regelmatig zie je grote vissen boven het watervlak opspringen. Ze kunnen vangen is een ander verhaal. Ik had alleen maar kunstaas meegenomen en dat is later gebleken een kapitale fout geweest. Een keer ben ik in warenhuis in staat geweest twee (de laatste twee) ingevroren makrelen te kunnen kopen.

 

 

 

Wel uitgerekend met die makrelen heb ik leng kunnen vangen. Ook met de afgesneden poten van een octopus die bij toeval door de pilker gehaakt werd ving ik leng en vele ondermaatse roodbaarzen. Dus volgende keer gaat zeker genoeg aasvis mee naar Noorwegen, want ik weet nu dat dit perfect mogelijk is. In goed geïsoleerde dozen en gebruik makende van zilverdekens bleef de meegebrachte vis bijna 30 uur volledig ingevroren. Men heeft er mij de tweede week ook verteld dat je eigenlijk een 'haringpilker' (met het uitzicht van een haring) van doen hebt.

bootje vissenwaterval noorwegen

Ten tweede durf ik ook te stellen dat ik ook het geluk niet aan mijn zijde had. Vooreerst was er het plotselinge zeer warme weer dat de vissen misschien wat minder actief heeft gemaakt. (al hoewel het water er niet in een klap kan opwarmen) Echter ik denk dat het dode tij een klein beetje de boosdoener is geweest. (tweede week van het verblijf)

Ten derde zal ik voor een volgende keer toch heel wat ander materiaal moeten meenemen. Vooreerst veel langer snoeren gevlochten draad (stukken aaneengezet met nylon, nee dat lukt er niet). Dus zeker 300m Dyneema of zo op de spoel, want voornamelijk het Sognefjord is erg diep.

Ten vierde ben ik ook niet helemaal overtuigd van de goede periode (eind juni begin juli).

Ten vijfde heb ik niet zo veel gehad aan mijn voorbereidingen (tips van internet, aankoop GPS) Ik heb nooit een zeer goede visstek gevonden waar ik naar terug kon keren. Ik heb mijn bootje dan maar gepositioneerd waar veel andere bootjes lagen. Helaas heb ik moeten ervaren dat mijn collega vissers zelden iets binnen haalden.
   
bootje en hengelsteiger vissen 

Kortom, ik heb er heel wat geleerd en ik heb in Noorwegen, samen met mijn echtgenote de schoonste vakantie gehad uit mijn leven. Bekijk hieronder onze verblijfplaatsjes maar eens, waaruit we vertrokken voor talrijke uitstappen. De locatie in Balestrand was voorzien met fileerplaats, zeer ruim diepvriezer en een prima boot.
   
huisje balestrandhuis linge

En dat ik ’s avonds (tot zeer laat in de nacht zelfs) of op 'verloren' momenten kon hengelen was meer dan een bonus! Kortom voor een koppel zoals wij: dé ideale combinatie.

'Takk Norge' en hopelijk tot volgend jaar. (want ik zou er zo graag eens een zeewolf willen slaan)

   

fjord groen water  zeevissen fjordTerug naar de vorige pagina ---- > back
 
 


Van de webmaster: de auteur is bij de webmaster bekend.

Geinteresseerd in onderwerpen m.b.t. zeevissen en/of zoetwatervissen in Noorwegen? ----> zeevissen & zoetwatervissen Noorwegen

 

last update = 07-03-2008