visboot met noorse vlaglofoten zeevissen noorwegenzeevissen visvakantie noorwegen vangstenhengel en reel voor zeevissen noorwegen

Home - waar/wanneer vissen ? - populaire visgebieden - materiaal/technieken - vissoorten - reisverhalen - forum - fotoalbum - filmpjes/video - van alles -

tips / informatie voor een visvakantie - links - contact - visfoto v/d week - doen / niet doen - kantvissen - ijsvissen - zoetwatervissen

ZEEVISSEN IN NOORWEGEN | informatie / tips / ervaringen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IJSVISSEN IN NOORWEGEN

 

Op verschillende plaatsen in Noorwegen kun je ijsvissen. Het is een bijzondere ervaring om op een zonnige winterdag over het ijs te wandelen.

 IJsvissen wordt al sinds mensenheugenis gedaan. Sommige vissers die voor het eerst ijsvissen geven de moed al snel op.

IJsvissen is dan ook een specialistische manier van vissen. Het is raadzaam om als beginner wat ervaring op te doen door mee te gaan met een ervaren ijsvisser.

Ervaren ijsvissers komen vrijwel nooit met lege handen thuis. Zorg bij het ijsvissen in ieder geval voor "iets" om op te zitten.

 

ijsvissen

Foto: ijsvissen/wakvissen Noorwegen

 

Daarnaast een goede ijsboor

Een dergelijke ijsboor heb je over het algemeen in twee soorten: een ijsboor met boorkop of een ijsboor met bladen. De ijsboor met boorkop is het populairst. Meestal wordt er een diameter gebruikt tussen de 100 en 150 mm. Daarnaast is het handig een ijslepel mee te nemen.

Hiermee kun je het gat ijs/sneeuw vrij houden.

Hengels ijsvissen


Voor het ijsvissen zijn er speciale ijsvishengels te koop. Deze ijsvishengels zijn in allerlei soorten en maten te koop. De meeste vissers hebben echter een voorkeur voor een wat langere hengel.

Voordeel van een wat langere hengel is dat de visser wat ontspannender kan vissen.

Met een langere hengel bedoel ik hier een ijsvishengel van ongeveer 50cm lang.

Het materiaal bepaalt voor een groot deel hoe goed het ijsvissen gaat.

 

 

 


Overigens maken sommige ijsvissers zelfs gebruik van een mobiele visvinder die op batterijen/accu werkt.

Dit kan een bijzonder handig hulpmiddel zijn.

 

Wat is er te vangen wanneer u gaat ijsvissen in bijvoorbeeld NooRwegen ?

Een geliefde "ijsvis" is Baars. Baarzen houden van warmte. Daarom is de kans groot dat op een, plotseling, mooie dag tijdens het ijsvissen baars wordt gevangen. De meeste ijsvissers gebruiken voor het vissen op baars zijn de verticale jig, de mormyschka en de jigkop.

Daarnaast is de Beekridder een prachtige vis die een van de favorieten is mbt ijsvissen. Ook een bekend; de vlagzalm, de regenboogforel en de bronforel.

Lijn

Hou mbt tot de lijnkeuze rekening met het feit dat nylon lijn in diep water elastischer wordt. Dyneema is dus een goede optie.

Laat je informeren door een specialist wanneer je besluit een uitrusting aan te schaffen. Hou altijd goed het doel voor ogen; de vissoort waar op gevist zal worden, de diepte, de temperatuur en de frequentie van ijsvissen.

ijsvissen noorwegen

 

In ieder geval moet je zorgen voor een lijn die flexibel en sterk blijft bij lage temperaturen.

Stel van tevoren vast of je op kleine vis, gemiddelde vis of grote vis gaat vissen. De meeste ijsvishengels zijn namelijk ook in ongeveer 3 klassen te verdelen (licht, gemiddeld en zwaar).

 

Tips ijsvissen

Nog enkele veiligheidstips / dingen om rekening mee te houden;
- sneeuw isoleert en vertraagd de vorming van ijs
- IJs in brak water is doorgaans zwakker dan ijs in zoet water
- Neem bij twijfel geen risico. IJsvissen op de verkeerde plaatsen kan erg gevaarlijk zijn.

IJsvissen is niet te vergelijken met het vissen op de "normale" manier. Echter wanneer je in het ijsseizoen in Noorwegen bent is het absoluut de moeite waard om het een keer uit te proberen.


Informeer bij je plaatselijke contactpersoon naar de mogelijkheden.

Wanneer u of jij besluit op visvakantie naar Noorwegen te gaan en daar wilt gaan ijsvissen / wakvissen; laat u bij aankoop van visspullen adviseren door een ervaren persoon / gespecialiseerde hengelsportzaak.

Ook een optie; huur het materiaal ter plaatse.

 

naar boven

vorige pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright zeevisseninnoorwegen.nl - disclaimer - contact