visboot met noorse vlaglofoten zeevissen noorwegenzeevissen visvakantie noorwegen vangstenhengel en reel voor zeevissen noorwegen

Home - waar/wanneer vissen ? - populaire visgebieden - materiaal/technieken - vissoorten - reisverhalen - forum - fotoalbum - filmpjes/video - van alles -

tips / informatie voor een visvakantie - links - contact - visfoto v/d week - doen / niet doen - kantvissen - ijsvissen - zoetwatervissen

ZEEVISSEN IN NOORWEGEN | informatie / tips / ervaringen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KANTVISSEN NOORWEGEN

Zeevissen vissen vanaf de kant is in Nederland vaak een lastige sport. Bovendien vallen de vangsten vaak tegen.

In Noorwegen is ook het vissen vanaf de kant vaak een succes.

Vanaf de kant kun je op veel plaatsen in Noorwegen o.a. Platvis, kabeljauw, Makreel, Haring en Koolvis vangen. Ook Schelvis wordt regelmatig vanaf de kant gevangen.

Zoek voor een geschikte kantstek naar een kade of een pier. Meestal zijn de vangsten zelfs vanaf de steiger goed.

kantvissen noorwegen pier

Op bovenstaande foto ziet u een veerdienst in Noorwegen.

De aanlegplaatsen van deze veerdiensten lopen vrijwel altijd een stuk de fjord in. Dit kunnen erg goede kantvisstekken zijn!

 

Er zit in Noorwegen gewoon ongelofelijk veel vis. Je kunt voor het kantvissen gewoon met een pilkertje vissen. Als ik met een pilker vis gooi ik deze redelijk ver uit en haal hem in afwisselende snelheden binnen.

Ook prima geschikt is een paternoster met stevige haken. Wanneer je het treft barst het van de makreel en de haring.

Daarbij moet er wel vermeld worden dat makreel vrijwel de gehele dag te vangen is maar haring meestal in de schemering / nacht.

Enkele maanden per jaar zijn ze rijkelijk aanwezig tot ver in de fjorden toe. Je kunt dan leuk vanaf de steiger vissen en voor sommigen betekend dat zelfs het aas voor de volgende dag vangen.

 

 

 

Want een pilker in combinatie met een stuk markeel of haring kan tot nog mooie vangsten leiden. Overigens is Koolvis ook een veelgebruikt natuurlijk aas.

Je kunt ook prima vissen met plug. Let er op dat je een plug niet al te snel binnenhaald. Rustig draaien (wel afwisselend) zorgt ervoor dat de plug zich heel natuurlijk gedraagt. Af en toe zelfs stoppen met draaien laat de plug naar beneden zakken. Dan weer stukje draaien  of even heel snel draaien en dan weer een tijd rustig geeft een heel natuurlijk effect.

Je moet dit ook een beetje leren door het een paar keer te doen. De plug is overigens niet mijn favoriete aas. Ik gebruik zelf meestal voor de kantvisserij; paternosters, pilkertjes en/of natuurlijk aas.
 
Je kunt in Noorwegen op vele plaatsen ook prima vliegvissen. Vliegvissen is echter een "vak apart". Zelf heb ik weinig ervaring met vliegvissen. Feit is wel dat er in Noorwegen veel stromende beken / riviertjes zijn waar de vliegvisser ongetwijfeld prachtig zal kunnen vissen.

Gebruik voor het kantvissen vanaf een steiger of een kade/brug e.d. een niet te lange hengel. Een roofvishengel is vaak prima geschikt om mee te kantvissen in Noorwegen.

Hou er wel rekening mee dat het kan gebeuren dat je met het lichte materiaal toch flink grote vissen aan de haak kan krijgen. Weest er dus op bedacht. Ik bedoel hiermee dat je eigenlijk altijd er voor moet zorgen dat je slip niet te vast staat en dat je niet al te dunne lijn gebruikt.

Neem bij grote aanbeten dan ook rustig de tijd om de vis te landen. In zo'n geval haastig doen kan wellicht leiden tot kapot vismateriaal of een vis die niet aan he haak blijft zitten.

Dus ga je naar Noorwegen; probeer het kantvissen vooral eens uit. Het is ook een prima alternatief wanneer het weer te onstuimig is voor het bootvissen.

De komende tijd ga ik een aantal kanstekken publiceren op deze site. Ondanks het feit dat er in Noorwegen vrijwel overal succesvol vanaf de kant gevist kan worden zijn er natuurlijk plekken waar het beter gaat dan op andere plekken. Vooral het formaat vis dat van de kant gevangen wordt is mede afhankelijk van de kantvisstek die u kiest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright zeevisseninnoorwegen.nl - disclaimer - contact