terug naar de vorige pagina / back

 

flag norway big

Twee weken naar de Sognefjord.

Reisverslag van een (vis)vakantie naar zuidwest Noorwegen

 

locatie vakantie noorwegen kaartje huisje noorwegen kaart

Bron kaarten; teleatlas / google

 

Het was inmiddels al weer 2 jaar geleden dat we met zn allen naar Noorwegen zijn geweest. Wie zijn we ?

De webmaster van deze website (25 jaar/student/liefhebber van Noorwegen/liefhebber van zeevissen), zijn vriendin, zijn ouders, zijn zus, haar man, en haar kinderen. In totaal zijn we met een groep van acht mensen geweest.

 

 

 

Een aantal maanden geleden moesten we beslissen waar we exact naar toe wilden gaan.

Dat was vrij lastig. Er zijn namelijk verschillend belangen wanneer je met zo'n grote groep naar Noorwegen gaat. Kinderen willen spelen, de ouders willen geen gevaarlijke omgeving voor de kinderen en een deel wil zo veel mogelijk zeevissen en zoetwatervissen en daarbij nog goed vangen ook. O ja, het mag ook niet te koud zijn, niet te veel regenen èn; er moet wel genoeg te zien/doen zijn :-)

Dat is dus vrij lastig te combineren in een land als Noorwegen.

Uiteindelijk is het een locatie in zuidwest Noorwegen geworden (zie kaart). Naar mijn idee ( net als de andere zeevissers binnen de groep) geen ideale locatie voor het zeevissen in Noorwegen. Hoewel ik ergens wel wat verwachtingen had omdat de locatie hemelsbreed vrij dicht bij de monding van de Sognefjord ligt.

Voor het vissen was ik echter liever wat meer richting de Trondheimfjord gegaan en had ik het liefst wat dichter bij open zee gezeten.

Maar goed. Dit moest meer een familievakantie worden dan een visvakantie. Dus die visvakantie doen we nog wel een keer apart.

 

Tijd voor een reisverslag in chronologische volgorde;

 

dag1 vrijdag (mooi weer)

Heel vroeg er uit. We hebben de auto gisteren kant-en-klaar gemaakt zodat we zo lang mogelijk konden slapen. Vandaag moeten we de boot halen. We varen met de ferry van Colorline vanuit Duitsland (Kiel) naar Noorwegen (Oslo). Dat is zeker niet de goedkoopste oplossing maar hij is wel buitengewoon comfortabel. Veel relaxter kunt u volgens mij niet naar Noorwegen reizen.

We vertrekken om 5.30 vanuit Zeeland. Eerst naar een carpool bij Dordrecht om daar de andere auto met reisgenoten te treffen. Vervolgens gezamenlijk de snelweg op richting Duitsland. De reis gaat naar het Duitse Kiel. Daar meert de ferry van COLORLINE af om ons naar Noorwegen te varen. Kiel is vanaf Dordrecht ongeveer 600 kilometer rijden. Prima te doen dus. Nadeel is wel dat deze veerdienst al om 14.00 vertrekt. We moeten er om 13.00 zijn om in te checken.

We vertrokken om ongeveer 6.15 vanuit Dordrecht en kwamen om 13.30 aan in Kiel. We sloten de rij:-). Vanuit Zeeland was het voor ons dus een reis(je) van acht uur. We hebben dan ook wel een aantal iets te lange pauzes gehouden. Voor het mooie waren we een half uur te laat maar goed..., het is wederom goed gekomen.

haven kiel norwegenkai

Het inchecken gaat zeer vlot. De papieren inleveren bij een van de incheckhokjes ( daar rijd u gewoon langs) en binnen een minuut gaat de slagboom omhoog en mogen we in de rij gaan staan om op te rijden. Bij de slagboom krijgt u voor iedere passagier een pasje. Dat pasje is heel belangrijk omdat u daarmee aan boord uw hut in kan. Daarnaast krijgt u voor iedere passasier een kaart waarmee u korting krijgt in de tax-free shop. Bewaar die kaart en neem m ook mee want die korting loopt op tot 20%!

schip colorline kiel oslo

Aan boord van de Ms Color Fantasy is de vakantie echt begonnen. Na het parkeren van de auto lopen we naar een van de liften en gaan onze spullen in de hut brengen. Op de heenreis hadden we een hut met uitzicht over de zogenaamde promenade. Dat is de winkelstraat aan boord van de ferry. Of kan ik het beter een cruiseschip noemen ? Volgens Colorline wel want die hebben met grote letters op de schepen staan; Color Line Cruises. Volgens mij niet overdreven. Werkelijk alles is aan boord: zwembad, restaurants, winkels, casino, fitnessvoorzieningen, bars, dancings, een zonnedek, animatie voor de kinderen, enz enz. Wel hangt er aan vrijwel alles een (stevig) prijskaartje.

gang hutten colorlinegangboordaan boord

Denk niet dat u voordelig sigaretten en/of drank kunt kopen. Ondanks het feit dat er een belastingvrije shop is, is het niet goedkoper dan in Nederland. Ze maken dus enorm veel winst. Dat doen ze, omdat de Noren wèl massal sigaretten en drank inslaan. In Noorwegen roken en drinken namelijk veel duurder dan in Duitsland en Nederland. Zij vinden het dus zeer goedkoop terwijl wij het normale prijzen vinden. Colorline profiteerd daar dus van en bied daardoor Nederlanders en Duitsers geen extra voordeel.

Het is lastig om naar bed te gaan als er zoveel te doen is op een schip... De uitzichten vanaf het gangboord zijn prachtig. Eerst de Duitse kust, dan de Deense kust en de eilanden...

Dag 2 zaterdag (mooi weer)

Wanneer u dan uiteindelijk toch gaat slapen en om een uur of acht het dek oploopt bent u opeens in Noorwegen. Ik vind het altijd een bijzondere ervaring. De Oslofjord is een leuk deel van de reis. Met mooi weer varen er tal van bootjes en langs de Oslofjord staat het vol met houten huizen. Wij zagen zelfs een sportvisser nog een flinke kabeljauw vangen!

uitizicht oslofjord

Om 10.00 meert het schip aan in de haven van Oslo. Je staat dan gelijk in het centrum. De planning is strak. Op tijd bij de auto zijn is echt nodig omdat het afrijden al om 10.15 begint.

Eindelijk begon de reis zelf in Noorwegen. We hebben gekozen voor een route die niet door de routeplanners wordt aangegeven.

Op het onderstaande kaartje de route die we vandaag gaan afleggen;

Links ziet u de paarse lijn. Dat is de route die viamichelin ons gaf. Dat is op zich een prima route. Echter na een en ander op de gedetailleerde kaart te bekijken hebben we besloten de route iets anders te laten verlopen.

Zie de rode lijn.

De eerste wijziging hebben we toegepast omdat we daarmee een enorm lange tunnel mijden (24km)

De tweede lijn was een gok maar bleek later een zeer goede keuze. Dat is namelijk een weg die in de winter niet begaanbaar is. Daarom nemen de routeplanners die weg niet op in hun adviezen.

Niet snel maar vèèl korter! En bovendien was dat weggetje schitterend om te rijden.

route naar vakantieadres noorwegen

 

 

Het eerste stuk van Oslo naar Naar de paarse lijn ging zeer vlot. Jammer genoeg wel een aantal erg langzame rijders voor ons gehad. Zoals u wellicht weet is inhalen erg lastig in Noorwegen. De wegen zijn tweebaans en bochtig. Dan zijn er jammer genoeg ook nog mensen die echt heel langzaam rijden (terwijl de limiet al niet erg vlot is). De waarheid gebied te zeggen dat het dan voornamelijk om Nederlanders ging. De Noren zelf rijden vaak vlot door (zo veel mogelijk de max. snelheden).

Er blijken in ieder geval Nederlanders (en vast ook andere toeristen) te zijn die vergeten dat er Noren en toeristen zijn die niet kamperen en dezelfde dag graag nog in de buurt van Bergen willen zijn.

De tweede rode lijn op de kaart (vlakbij Bergen) bleek een goede zet. Eerst hielden we ons hart vast... We reden een smal weggetje op met aan het begin slagbomen om de weg in de winter te kunnen afsluiten. De snelheid lag er volledig uit. Gelukkig duurde dat niet langer dan een minuut of 30. Toen werd het (iets) beter. Maar daar stond veel tegenover;

Een veel kortere afstand, schitterende plaatsjes en prachtige uitzichten.

Uiteindelijk heeft de reis naar onze bestemming vanaf Oslo zo'n 10 uur in beslag genomen. En dat vonden we best wel heel lang. Langer dan we hadden verwacht.

Uit een gesprek met de huiseigenaar bleek later dat de route die de routeplanner gaf acht uur duurde. Dus toch maar zo'n twee uur langer bezig geweest, dachten wij.... Het maakt gewoon weinig uit. Noorwegen is een land waar afstanden anders moeten worden gezien dan in Nederland. Dat is een ding dat heel zeker is. Vooral ook niet gestresst zijn. Daar zijn de wegen/routes veel te gevaarlijk voor.

Dezelfde avond nog even n hengeltje uitgegooid vanaf de kant. Helaas geen aanbeten. We maakten ons wat ongerust want als de koolvis en de makreel er zou zijn dan hadden we zeker wel gelijk beet moeten hebben. We weten t vooralsnog maar aan t slechte weer.

 

Dag 3 zondag - weer: regenachtig - open haard: aan (12 graden)

Vandaag lekker bijkomen van de reis. Ons huisje ligt midden in de ongerepte natuur. Het huis ligt vrij hoog. Enerzijds leuk doordat je dan echt heel vrij zit. Ook voor mensen die graag wandelen in Noorwegen is dat aantrekkelijk.

ons vakantiehuis in noorwegen omgeving vakantiehuis noorwegen

 

Nadeel is dus wel dat we voor onze boot eerst de berg af moeten rijden. Bij de meeste visoorden ligt het huisje meestal direct aan de fjord en kun je zo de steiger op lopen.

 

uitzicht vakantiehuis noorwegen

Foto: op deze hoogte staat ons huisje. In de verte ziet u de fjord waar de visboot ligt. Om te vissen moesten we dus altijd met de auto naar beneden. Voor de fanatieke vissers raad ik een huisje aan het water aan.

 

Vandaag dus ook de boot eens bekeken. Geen grote boot (4,5 meter) maar wel vrij nieuw en behoorlijk vlot met 25 pk outboard. Met zn vieren in de boot kwam ie net in planè zodat we lekker zouden kunnen opschieten.

Vandaag even in de fjord gevist. Er was echter geen visje te bekennen! Maar goed, dit was dan ook even een probeerseltje en er lag geen serieus visplan aan vooraf.

We begonnen we ons wat zorgen te maken over de visserij hier.

Vanuit het vakantiehuis hadden we uitzicht op een water(valletje). Daar nog even heen gelopen om wat leuke foto's te maken.

waterval vakantie noorwegenFot