Reisverslag visvakantie Hitra, april 2008

--> terug naar de vorige pagina

 

Begin dit jaar kreeg ik de vraag van Alfred Hulsebos of ik mee wilde naar Hitra.

Zeevissen in Noorwegen, daar hoefde ik niet lang over te denken. Dit zou voor mij de eerste keer vissen in noorwegen worden. Ik was eerder wezen vissen in Denemarken en Zweden . De maanden begon de voorpret. Deze tijd werd dus gebruikt om de juiste vismaterialen aan te schaffen zoals geschikte hengels reels onderlijnen, pilkers, shads enzovoort.

 

Ik heb die maanden m'n koffers(drie!) wel twintig keer uitgepakt en weer ingepakt. U zult begrijpen dat mijn vriendin er gek van begon te worden maar ze kon er ook wel weer om lachen.

Ik ben ook nog een aantal keer bij een kennis van Alfred geweest om te leren hoe ik goede onderlijnen moest maken voor het zeevissen op Leng.

leng gevangen visvakantie hitra

 

Op zaterdag 19 april startte onze vistrip. Eerst Alfred ophalen in Hoogezand. We gingen daar weg om 23:30 richting Hirthals in Denemarken.


Om 10:00 moesten we de veerdboot van Colorline halen. We waren behoorlijk moe dus werd snel de hut opgezocht om slechts twee uren te gaan slapen.


Toen we aan kwamen in Oslo werden we door de douane er uit gepikt voor een controle

maar aangezien we geen verboden wapens, drug en/of andere gevaarlijke dingen bij ons hadden konden we snel onze weg vervolgen:-)


We moesten nog zeshonderd kilometer rijden voor we op het mooie eiland Hitra waren en daar hebben we ongeveer tien uur over gedaan. Het rijden in Noorwegen gaat nu eenmaal niet zo snel als we hier gewend zijn.


Aangekomen op Fjellvaeroy werden we welkom geheten door Herbert. De broodjes werden gebakken en de koffie werd gezet.


Na een lekkere bak koffie en de nodige tips werden snel onze visspullen uitgeladen en werd de boot klaargemaakt voor de eerste vistrip.


De eerste dag kwamen we helaas zonder vis terug. We maakten ons een beetje zorgen...


De dag erna zijn we mee gegaan met ervaren man in dit gebied. Hij ging ons de kneepjes van het vak (vissen bij hitra) bijbrengen, en inderdaad, we vingen die dag de eerste mooie vissen: kabeljauw koolvis leng en lom.


In de avond kwamen we terug en mochten we eten bij Herbert.

 

mooie zon tijdens zeevissen hitra

 

Dag 3:

Alfred en ik zijn er weer samen op uit getrokken en we kwamen alweer met een mooie hoeveelheid vis terug.

Later die dag (avond) ben ik ook nog even meegeweest met de locale specialist om op leng te gaan vissen.

We visten met een elektrische reel. Mooie uitvinding zo'n automatische reel! Als je op bijvoorbeeld 250 meter gaat vissen en je krijgt bijvoorbeeld een doornhaai aan je lijn dan is het wel zo comfortabel om zonder moeite snel boven te zijn.


Dag 4:

Vandaag gingen we op pollak vissen. We hebben mooie pollakken gevangen met heel licht materiaal. Dat is toch wel de echte sport!

De ervaring begon nu te leren dat er met veel lichter materiaal gevist kan worden dan velen denken. De sport is er veel spectaculairder door!

 

kabeljauw gevangen vissen hitra noorwegen

 

De dagen erna zijn we wederom op pollak gaan vissen en natuurlijk ook op kabeljauw.

we hebben erg goed gevangen. Er zate veel exemplaren bij van zo'n vijf kilo.

We visten voornamelijk met shads (kunstaas). Een goed aasje, zo bleek.


Aan het einde van de week ben ik nog naar de plaats Kvenvaer gegaan. Van daaruit met een noorse schipper (opstapboot) meegeweest. We zijn gaan zoeken naar wat grotere koolvissen.

De grote koolvissen hebben we helaas niet kunnen vinden. Wel hebben we pollak en mooie kabeljauwen gevangen. Tussendoor ook nog wat andere soorten gevangen zoals roodbaarsjes en lom.

Let goed op het weer in Noorwegen ! We maakten het volgende mee;

In verband met veel/harde wind bleven we op een gegeven moment in de fjord. Op een bepaald moment viel de wind weg en zijn we de fjord uitgevaren om het op zee te proberen. Toen we op onze stek aankwamen stond er in nog geen kwartier een wind van ongeer kracht vijf/zes. Al snel waren er dus ook golven van bijna twee meter en dat in een relatief kleine boot.

Nu ben ik echt niet heel angstig van aard maar toch maakte ik me zorgen over de omstandigheden. We hebben voor de zekerheid een reddingsvest aangedaan en we zijn toen rustig terug gaan varen naar de haven. Dat is echter een behoorlijke opgave met noodweer. Wat normaal in vijftien minuten te doen is duurt met dit weer al snel een uur!


Toen we de boot gingen afmeren in het haventje kwam de Noorse eigenaar van de locatie naar ons toe en hij vertelde dat er in de buurt van Trondheim vier duitsers om het leven zijn gekomen. Toen zij teruggingen naar de haven is het misgegaan. Hun visboot sloeg om en ze zijn snel onderkoeld geraakt in het koude zeewater.

Zulke berichten maken je extra voorzichtig...

 

de visboot tijdens de visvakantie op hitra

 

Het verblijf was prima in orde. We hadden mooie vriezers en een aparte ruimte voor de visspullen. Ook konden zelfs naar een nederlandse zender kijken.


De visboten waren voorzien van een dertig-pk outboard en we hadden een mooie visvinder. Ook een navigatiesysteem was aan boord.


Vlakbij is er ook een supermarkt te vinden. Voor andere inkopen moet je wel wat verder rijden.


Terug hebben we de overtocht gemaakt vanuit Oslo naar het Duitse Kiel. Dit schip is zeer luxe.

vangsten hitra reisverslag


Eindelijk aan boord. Het bier smaakte prima en hetzelfde geldt voor het eten aan boord.


Een ding is zeker; volgend jaar ga ik zeker weer mee!

 


Ik wil Alfred bedanken voor de twee parchtige visweken.


mvg ray de man

In contact met Alfred komen ? zie zijn website; fishingtrips.nl

--> terug naar de vorige pagina