--->>> terug naar de vorige pagina

 

Geslaagde visvakantie omgeving Bergen Noorwegen

Ingezonden door: Noorwegen 2007 Team de Tobbe
vislokatie: Kystferie / Glesvær / Sotra

vissen noorwegen bergen


Bijna een jaar hebben we er weer op moeten wachten, bijna omdat we besloten hadden voortaan in augustus te gaan i.p.v. september dus mochten we nu drie weekjes eerder vertrekken om Noorwegen onveilig te gaan maken, de doelstelling dit jaar was om minimaal net zo veel soorten te vangen als het vorige jaar, toen hadden we er 16, of nog beter dit te verbeteren, verder zou het gewicht van de kampioensvis wel iets hoger mogen.

 

 In het afgelopen jaar heeft het team 5 meetings gehad waarin alles dat nodig was besloten is zodat een ieder wist waar hij/zij aan toe was en wat er te verwachten viel, natuurlijk werden tijdens deze meetings de grootste vissen gevangen, een staaltje visserslatijn van de bovenste plank.

Dit jaar zou het team uit tien personen bestaan waarvan er zes voor 2 weken gingen en twee x twee voor één week, deze mensen kwamen met het vliegtuig terwijl de zes anderen met de ferry van de colorline gingen, een super relaxte manier van reizen en zeer gezellig, je begint dus al met een soort minicruise.

aan boord van de ferry van color line

De Teamleden voor dit jaar: Harrie en Jos, die kwamen de eerste week, Arie en Louise, voor de tweede week.
De die-hards voor twee weken: Dennis, Thomas,Herman,Huug,Veronica en Henk.

Henk had evenals voorgaande jaren weer ruim voldoende lijnen en sleppes gemaakt voorzien van de allernieuwste snufjes zo als de nieuwe Glowsquids van Ahoy Hengelsport en tevens stond de reis in het teken van diverse tests van nieuwe soorten lijnen en sleppes alsmede waren er wat Avet reels meegereist om deze aan een zware test te onderwerpen.

De bestemming was evenals voorgaande jaren de accommodatie Kystferie in het plaatsje Glesvær op de eilandketen Sotra in de buurt van Bergen, een mooie lokatie waar je vrijwel altijd en met elke wind kunt vissen, er is altijd wel een beschutte stek te vinden.
Natuurlijk was er ook voor het teamlid met de zwaarste vis de z.g. Sotrabokaal, zowel voor de dames als de heren en mochten de dames niet vissen zou dit beslist worden met een moddergevecht, natuurlijk hoopten we allemaal dat de dames niet zouden vissen.

Woensdag 15/8/07
Op de vorige avond de bus volgeladen met alle spullen en weer sta je er versteld van wat er allemaal meegaat, de bus zat tot op 25 cm van het dak aan toe vol, dat betekende 6 kub spullen en op de vraag of we soms in Noorwegen gingen wonen werd een vreemd antwoord gegeven en maakte ondergetekende kennis met de tv gids.

Woensdagavond rond negen uur vertrokken we dan richting Hirsthals Denemarken waar we de ferry van de colorline zoudeen nemen naar Bergen, onderweg hadden we behalve wat zware regenbuien weinig oponthoud en zo ongeveer om de 2 uur werd er even een stop gemaakt om de benen te strekken en/of een sanitaire stop te maken, dit bleek nodig ook want één der reizigers moest toch met elke stop even een splinter uit zijn rug verwijderen, een echte veulpoeper dus. Wie dat was vertellen we niet omdat het Herman was.

Donderdag morgen kwart over acht arriveerden we in Hirsthals waar we om half tien de boot op mochten en waar we ook Kees Wijnands en een deel van zijn groep ontmoette die de heenreis met ons samen zouden reizen.

Precies half elf vertrok de boot en volgens de kapitein zouden we behoorlijk wind onderweg krijgen, dat klopte ook wel want in Stavanger had de ferry een vertraging van een uur, aan boord merk je niets dat het zo hard waait immers er is vertier genoeg en wij zochten ons heil in de starlight nightclub waar we onder het genot van een drankje de avond doorbrachten en ons lieten vermaken door diverse entertainers.
Half twaalf gingen de meesten hun hut opzoeken om de nacht door te brengen, Huug en Herman wilden liever nog het e.e.a. aan Bachus offeren en vreemd genoeg waren ze toch de andere morgen op tijd om een stevig Noors ontbijt te nuttigen bestaand uit gebakken aardappelen,gehaktballen,gebakken spek en worst en eieren.

feestje color line overtocht

Vrijdag 17/8/07
Precies om 08.00 uur meerde de Prinsess Ragnhilde af in Bergen en 5 minuten later konden we al de boot afrijden, helaas was er douanecontrole maar dankzij onze eerlijke gezichten mochten we doorrijden, diverse duitse en poolse busjes werden er uit gehaald voor controle. De rit naar Glesvær verliep voorspoedig en net toen we daar arriveerden kwam Kare aanvaren met de Arvor, de boot van hem zelf die we mochten gebruiken tijdens onze vakantie. 

Marri-An kwam met de auto en na de begroeting konden we de bus uitladen en ons inrichten waarna Henk en Huug richting vliegveld vertrokken om Harrie en Jos af te halen. Dennis, Thomas en Herman hielpen Veronica met het opruimen van de koel en vriesspullen en het opbergen van de enorme hoeveelheden voedsel.


kleine vangst noorwegen

Besloten werd om deze dag niet te gaan vissen omdat het inmiddels half twee was maar op het gemak de beide boten van spullen te voorzien en de hengels op te bouwen, ook werd aan Herman, de kapitein/stuurman van de 22ft sloep uitleg gegeven hoe de boot werkte.

Toen dit gebeurt was konden we aan de koffie en de maaltijd en in de avonduren werden de plannen gesmeed onder het genot van een drankje en een bak zoutjes, behalve Dennis en Thomas die bij het boothuis op de steiger gingen vissen en de eerste vier soorten van de trip wisten te vangen n.l lipvis, koolvis, zeedonderpad en knorhaan, om elf uur kwamen ze boven water, net op tijd voor de slaapmuts uit de fles van Harrie. Moe en vol snode plannen ging een ieder te bedde.

Zaterdag 18/8/07
Om 07.00 uur opgestaan en na een stevig ontbijt rond negen uur het water op, doordat het de afgelopen dagen nog al gewaaid had stond er nog een flinke deiningop open zee maar toch konden we dank zij de goede boten buitengaats vissen zij het wel wat onder de kant, vlak voor het vuurtorentje op 5 minuten varen van de haven lag een goede stek. We vingen behoorlijk vis en op een gegeven moment hoorden we iemand gniffelen, Huug had zojuist een flinke aanbeet gehad en aan zijn hengel te zien was het een behoorlijke vis dus werd de gaf in stelling gebracht want het schepnet zou wel eens te klein kunnen zijn, tien minuten later lag er een kabeljauw in de boot van 7.5 kg, Huug blij en wij niet, zou de man nu reeds op de eerste dag al toeslaan en zich de bokaal veilig stellen? Verder werden er nog acht soorten vis gevangen wat het totaal na 2 dagen op 12 bracht, de soorten die bijgevangen werden waren: Kabeljauw,Schelvis,Pollak,Leng,Lom,Wijting,Makreel en Rode poon.
Om 15.00 werd er gestopt om de vis schoon te maken en te fileren, een ieder had zijn/haar taak zodat de gehele groep tegelijk klaar was en we aan de koffie konden.

grote kabeljauw noorwegen

Na de maaltijd, Goulash met rijst, weer een bakkie en daarna een drankje met weer de wildste verhalen over "kneiters"die men wel zou gaan vangen, Huug lachte er maar eens om, die moest het eerst nog zien.
Weer een slaapmutsje uit de fles van Harrie en de meute ging in meditatie....

Zondag 19/8/07
De plaatselijke Piet Paulusma had voor deze dag weinig wind en zonnig weer voorspeld dus kregen we harde ZO wind en bakken met regen, toch gingen we vissen want de drang bij sommigen was zo hoog dat men een nat pak niet erg vond, we konden weer buitengaats naar de stek van één dag eerder, verder op zee was het toch wel wat te ruig en we vingen weer mooie schelvissen tussen 4 en 6 kg maar ook mooie pollakken en koolvissen tussen 3 en 5 kg. Dennis was deze dag overactief ( dat is hij meestal) en had wel 100 x een vis er aan maar evenzoveel keer was hij deze weer kwijt, een iets te gretig Dennis , Thomas daarentegen wachtte wel eens te lang of zag de aanbeet niet en dat resulteerde dan weer in een geslikte haak, gelukkig waren alle vissen van een dusdanig formaat dat deze konden worden meegenomen, kleine vis is er vrijwel niet gevangen.

Huug , Henk Dennis en Thomas stopten wat eerder, zij vonden de regen wel genoeg en de andere boot bleef doorvissen, bovendien werd de drift die de Arvor maakte net iets te snel.

grote gul noorwegen

Door iemand werd gesuggereerd dat Huug beter een luier aan kon trekken....... Hij had een natte broek.
Nadat de sloep binnengelopen was werd het fileerproces weer opgestart en Veronica zorge voor de catering in de vorm van een drankje, verder was zij verantwoordelijk voor het inpakken van de filets iets dat met grote zorg gebeurde. De avondmaaltijd bestond uit zigeunerschnitzel met natuurlijk zigeunersaus, gebakken aardappelen en sla. Na de koffie weer een drankje met de nodige zoutjes en weer een slaapmutsje uit de fles van Harrie.

Huug had zich deze dag staande weten te houden onder het visgeweld van de groep, de kabeljauw van Huug was trouwens gevangen aan een sleppe met de nieuwe Glowsquids 15 cm. Er werden ook weer 2 nieuwe soorten gevangen wat het totaal op 14 bracht, Heilbot en Roodbaars.
Na twee dagen was het verschil al te zien tussen de reguliere oktopussen en de squids maar toch werden de plannen niet gewijzigd en visten sommigen met squids en anderen met de "gewone" lijnen.  Moe gingen we onze kooi opzoeken, tenslotte was het vakantie.

Maandag 20/8/07
Was het gister nog bar met het weer, vandaag stukken beter met een zwakke oostenwind 2-3 bf en dus open zee op, er stond nog wel wat deining maar het was goed te doen. Omdat er door de vissers die om ons heen lagen weinig vis gevangen werd besloot Henk om een ieder met squids te laten vissen en dit bleek een goede beslissing want we vingen weer een flinke bak vis deze dag terwijl de anderen zich tevreden moesten stellen met een paar kleine visjes terwijl de vis die wij vingen van flink formaat was, zo tussen 3 en 6 kg.

Thomas ontpopte zich deze dag als een volleerde visser en ving de meeste vis van de dag, Henk assisteerde hem hierbij, er moet even vermeld worden dat Thomas nog nooit op zee gevist had en totaal geen kaas gegeten had van deze materie, hij was daarom zeer enthousiast.
Harrie ving een Leng van 80 cm en vond dat al heel wat ( shame on you Harrie) verder hadden we grote schelvis en pollak en werden er weer 2 soorten bijgevangen n.l. Steenbolk en door Dennis een Scharretong die hij op wilde eten. Dit bracht het totaal na 4 dagen al op 16 soorten, het aantal van het vorig jaar was al geëvenaard. Na zes uur vissen hielden we het voor gezien en keerden met volle bakken weer terug waar de verwerkingsprocedure weer werd opgestart.

heilbot gevangen noorwegen

De maaltijd bestond uit goedgevulde spagetti á la Het Geval en vooral Thomas liet zich dit goed smaken, waar laat zo een jongen toch alles vraag je je dan af, de volgende morgen kregen we het antwoord, het toiletteren duurde n.l. nogal lang van Thomas.
Na weer een slaapmuts uit de fles van Harrie konden we weer te bedde om bij te komen van een zeer enerverende dag.

Dinsdag 21/8/07
De weergoden bleken ons goedgezind want er was weer geen wind en zeer zonnig, Later zou er een matige noordenwind opsteken, meestal gebeurt dit in de middag in Noorwegen.

Natuurlijk gingen we open zee op en wat nieuwe stekken uitproberen aan de noordelijke kant echter hier bleken alleen lommen te zitten die we liever niet vingen, niet dat het geen lekkere vis is maar ze zijn gewoon lastig schoon te maken.

leng gevangen noorwegen leng groot

Henk ging op zoek naar een nieuwe stek en heeft die ook gevonden, een taluut aflopend van 50 naar 120 meter en de vis werd gevangen tussen de 65 en 80 meter, kwamen we dieper vielen de beten weg.

Mooie schelvis en pollak kwam boven en de bak vulde zich al weer snel, de andere boot had het ook gezien op de lommengronden en ging ongeveer 500 meter bij ons vandaan de driften maken, ook daar werd behoorlijk vis gevangen. Dat meeuwen brutaal zijn wisten we al maar wij hadden er zo maar 3-4 op het dak van de kajuit zitten en als je niet oplette pikten ze het stukje aas van de haak af.
Terug in de haven konden we weer aan de bak om de vis te verwerken en Dennis had bijna verkering met een mooi trolletje. We ware weer zeer tevreden op de vangst, Huug ook want die stond nog steeds bovenaan.

De avondmaaltijd was ditmaal aardappelen met bieten en 2 slavinken en een ieder liet het zich smaken behalve Harrie, die luste geen bietjes dus had hij boontjes.

In de avonduren weer hetzelfde ritueel, een drankje met als laatste een slaapmuts uit de fles van Harrie die deze avond de bodem zag, daarna weer mediteren.

Woensdag 22/8/07
Weer hadden we prachtig weer, helaas was de wind weer anders namelijk NW 4 en dat is nooit goed voor de visserij dus zou het zoeken worden, eerst maar buitengaats proberen maar daar werd weinig vis gevangen dus naar Tekslo gevaren waar we mooie driften konden maken en de vis wel aanwezig bleek te zijn, we vingen weer mooie schelvis,pollak,koolvis,kabeljauw enz.

Thomas wist deze dag zelfs een kabeljauw te vangen van 6 kg waarmee hij Huug aardig benaderde en Huug zelf ving een exemplaar van 5 kg. Beide vissen werden gevangen aan de havfiskeboom met een sleppe met 11 cm Glowsquid en haak 9/0. Opnieuw hadden we het weer geraden en ook in de sloep werd goed vis gevangen, Harrie had zelfs een keer een haal van 5 stuks!!!!!!!!!!!!!! 3 vissen en zijn beide vismaten, die heeft dus behoorlijk moeten takelen.

Thomas is de meest luie visser die we ooit zagen maar merkwaardig genoeg toch succesvol, regelmatig kwam er een vis boven bij hem. Henk had een typische offday, bijna alles ging dan ook mis en Dennis vond weer een nieuw ideaal namelijk poontjes die hij wel wilde bewaren om te roken.

zware gul noorwegen

15.00 uur weer gestopt en richting haven om het dagelijkse klusje van visverwerken te volbrengen, Veronica was in staking wegens het schilderen van het fenominale uitzicht vanuit het huis dus deze dag moest één van de koorknapen omhoog om een drankje te halen en Henk de vis inpakken.

Weer was het een zeer succesvolle vis dag die beloond werd met gebakken vis als maaltijd, dit van de vis die we daags ervoor gevangen hadden en een ieder liet het zich goed smaken.

De avond werd weer doorgebracht met sterke verhalen hoewel deze wel wat minder werden want Huug had nog steeds de grootste en liet dit gniffelend merken ook.

Omdat de slaapmutsfles van Harrie op was schonk Henk uit zijn meegebrachte fles Whisky maar een slaapmuts met ijs, er lag nog wel een andere slaapmutsfles in de vriezer alleen wist niemand van wie die was en ook was deze fles op een gegeven moment spoorloos verdwenen, waarschijnlijk toch trollen die ook slaapmutsen lusten.

12 uur gingen we weer richting kooi en Harrie en Jos maakten zich op voor hun laatste visdag.Donderdag 23/8/07
Dit zou de laatste kans voor Harrie en Jos worden om een kneiter te vangen en zo Huug van zijn troon te stoten, vol goede moed vertrok het team richting open zee immers het weer was opnieuw perfect, op die ene dag regen na hebben we eigenlijk de gehele vakantie goed weer gehad.

Helaas vingen we ver op open zee weer alleen lommen dus maar weer terug een stuk naar de kant waar Henk met de Arvor weer op een mooie stek stuitte en daar kwamen weer de nodige mooie vissen boven, de sloep zocht zijn heil elders en ook deze bootbemanning wist weer goed vis te vangen.

Opmerkelijk was dit jaar dat er elke dag wel een stuk of 5-6 kabeljauwen gevangen werden, iets dat vorig jaar niet lukte. Waar dit in zat is niet duidelijk, wat wel opvallend was dat ze voornamelijk aan lijnen met squids gevangen werden in de kleuren roze en oranje.

gulletjes noorwegen

Thomas hield het vissen voor gezien en had zichzelf bevorderd tot dekknecht, iets dat hij bijna elke dag al had gedaan maar nu dus fulltime en de oude garde was hem hier erg dankbaar voor, het was een enorme hulp en hij deed bijna alles zo als vis scheppen, voor Huug werd zelfs zijn vislijn van aas voorzien zodat deze sympathieke bijna tachtiger het wat makkelijker had en gewoon kon blijven zitten. Super Thomas!!!!
Helaas voor Harrie en Jos wisten zij geen zwaardere vis te vangen dan Huug , geen bokaal dus voor deze beide heren. Na het dagelijkse klusje van fileren enz. de maaltijd genuttigd Bami met Ajam Ketjap, iets dat er altijd wel ingaat en dat was te merken ook aan de lege pannen.
De laatste avond van Harrie en Jos werd doorgebracht met het evalueren van de afgelopen week en de conclusie was dat het een mooie week geweest was.

Henk schonk weer een whiskyslaapmuts en het team ging weer in ruste....
Week  één was ten einde.

Vrijdag 24/8/07
Vandaag kon het team redelijk uitslapen want Huug en Henk konden toch niet gaan vissen, zij moesten Harrie en Jos naar het vliegveld brengen en meteen Arie en Louise mee terugnemen die de voorgaande twee personen kwamen vervangen, Dennis en Thomas namen een baaldag en Herman ging het water op , helaas kon hij niet aan de vis komen hoewel er toch nog wel wat gevangen werd, wel hielp Herman ons aan het 17e soort, een Heek en dus was het record van het voorgaande jaar reeds na één week verbeterd.

huisje met boten aan steiger noorwegen visvakantie

Dennis en Thomas mochten met Kare, de eigenaar van Kystferie, mee om krabbefuiken te zetten maar in de middag bij het ophalen bleek het touw waaraan de fuiken zaten versleten, bij het ophalen brak het namelijk en lagen er 10 fuiken op 20 meter diep, geprobeert werd nog om ze terug te vinden maar helaas lukte dat niet, en dan komt de noorse mentaliteit tevoorschijn, Kare lachte er maar om en zei alleen maar .... Bad rope.

Dit weekeinde werd er voor het eerst in Glesvær het bootfestival georganiseerd waarbij de haven uitpuilde van de boten en er op de kade en het terrein er omheen diverse bands en artiesten optraden, dit festival zou twee dagen duren en Dennis en Thomas waren door Marri-An uitgenodigd mee te gaan, helaas voor Dennis was hij geen 18 en mocht niet naar binnen, Thomas was sociaal en ging ook maar niet... balen dus.

Marri-An had voor ons deze dag een hele lekkere goed gevulde vissoep gemaakt op zijn Noors van 2 dikke schelvissen en 2 kabeljauwen plus nog een koolvis die we daags ervoor gevangen hadden en een ieder liet zich dit dan ook goed smaken, Kare en Marri-An aten gezellig met ons mee , de noorse gastvrijheid is hier echt enorm.
In de avonduren hebben we kunnen genieten vanaf ons terras van diverse bands e.d. en we kwamen er achter dat noren niet echt tegen drank kunnen gezien de hoeveelheden straatpizza's die er lagen.
Rond middernacht vonden we het wel genoeg en gingen slapen, tenslotte moest er de volgende dag ook nog gevist worden, Arie had een nieuwe slaapmutsfles bij zich dus dat ging weer helemaal goed.

Zaterdag 25/8/07
Vandaag was het de dag van de vuurdoop voor Aaaaaaaarie en zijn eerste noorwegenvisdag, om niet meteen in zware deining te gaan vissen gingen we naar Tekslo, het weer was ook weer eens veranderd, de wind waaide nu uit het westen en dus hadden we in één week de hele windroos wel zo een beetje gehad qua richting.

visboot tijdens visvakantie noorwegen

Ondanks dat de wind weer uit een andere richting waaide toch nog behoorlijk vis weten te vangen en Dennis tekende voor het 18e soort, een tongschar , er zouden later deze week nog meer van deze exemplaren volgen.

Het visverwerkingsproces werd weer opgestart in de middag en eenmaal klaar gingen we aan de koffie en daarna een drankje voor het eten, het menu deze dag was dikke Snert met enorme hoeveelheden worst en spek.

Daarna op het terras van de avondzon genieten en weer luisteren naar diverse artiesten op het bootfestival dat zijn laatste avond had, de afsluiting hiervan was een z.g lazarus show ( nieuw nederlands woord van Huug) oftewel een lasershow welke vanaf een boot op het water gegeven werd, met technomuziek welke zo hard was dat men het waarschijnlijk in Nederland heeft kunnen horen, dat iemand daar doorheen kan slapen is vrijwel onmogelijk, toch lukte het één persoon, Herman namelijk, die had er niets van gehoord werd verteld.
Half één was het spul afgelopen en konden we naar bed.

Zondag 26/8/07
Helaas zagen we toen we opstonden dat het niet al te best weer was, regenbuien trokken over maar gelukkig was het ook lange perioden droog dus Aaaaaarie, Dennis en Thomas  trokken er met de sloep op uit en de rest nam een baaldag, dit was de avond ervoor al besloten dus was het geen verrassing. Tenslotte is Huug niet meer één van de jongsten en Henk had het ook wel even een dagje gehad, de krakkenmikkenboot bleef dus deze dag in de haven.

Dennis wist vandaag het 19e soort te vangen namelijk een SNOTOLF die zich blijkbaar vergist had want normaal zijn dit planteneters en waarschijnlijk heeft er dus een stukje wier aan de haak gezeten.

bijzondere platvis noorwegen

Hiervan is helaas geen foto omdat Henk zijn kamera in het huis lag en voordat hij die gehaald had was de snotolf al schoongemaakt door Kare die het wel even voor wilde doen hoe dat moest. Jammer dus, maar een rare/mooie vis is het, roze vlees en Aaaaarie wilde die wel in de pan uitproberen, hij heeft de vis dan ook gehad.

Volgens Kare was het een erg lekkere consumtievis, volgens ons meer een aquariumvis.
Op het menu stond deze dag rollade met jachtsaus en gebakken aardappelen en wortelen met doperwten, erg lekker en er werd een opmerking geplaatst dat het wel een restaurant leek, voortaan wat eenvoudiger kost dan maar ?

De avonduren werden weer doorgebracht met kneiterverhalen maar voorlopig stond Huug nog steeds aan de leiding!!!!!!!

Maandag 27/8/07
De wind was weer eens op zoek naar uit welke richting die zou gaan waaien en besloot toen maar om dat uit het NW te gaan doen, weer een andere wind dus en dat was te merken aan de visserij, op de stekken waar normaal goed vis zat was nu weinig te vangen dus zoeken geblazen. We vonden een leuke stek waar we tocch nog aardig vis wisten te verschalken, Huug had een koolvis van 6 kg, Henk een scharretong van 63 cm lang en 2.3 kg zwaar en verder behoorlijke pollakken en schelvissen tussen 3 en 6 kg.

Ondanks de weersverandering dus toch nog aardig vis dank zij het zoeken van Henk, de sloep kwam er steeds braaf achteraan.
Dennis en Thomas waren er vandaag weer na het vissen even met Kare op uitgetrokken om netten te zetten , Kare heeft tijdens deze vakantie veel tijd en aandacht aan de beide jongste deelnemers besteed en voor de jongens was het zeer leerzaam.

Weer konden we aan de bak om de vis te verwerken en de vriezers begonnen al aardig vol te raken, door goed teamwork duurde het verwerkingsproces nooit langer dan een anderhalf uur, vele handen maken immers licht werk en zo waren we elke dag toch rond 17.00 uur klaar en konden nog even bijkomen voor de maaltijd die deze dag  om de darmen maar eens door te spoelen uit hete kip met basmatirijst bestond en dat ging er in als hete kip.

mooie vangst vanaf de kant in noorwegen

De avond werd als voorgaande avonden doorgebracht met sterke verhalen waarbij Huug maar zat te gniffelen, de bokaal was bijna binnen handbereik.

Dinsdag 28/8/07
Vandaag hadden we een jarige... Aaaaaaarie had het geluk zijn verjaardag in Noorwegen te mogen vieren en kreeg als kado van de groep een pakket lijnen met Squids er op, hij was er zeer blij mee.

De weergoden waren ons goedgezind, de wind was voor de verandering eens blijven hangen in de zelfde hoek en de zon scheen volop dus eerst maar buitengaats, daar viel het toch nog tegen dus maar weer rondom tekslo gevist waar Henk tot de conclusie kwam dat de vis dieper getrokken was, hier kwam hij achter door de boot eens door te laten driften i.p.v. bij 90 meter weer op te varen, zat de vis de voorgaande dagen nog tussen 65 en 85 meter, nu zaten ze boven 100 meter en stukken gretiger ook. Het werd een mooie visdag en de bakken kwamen goedgevuld weer mee terug met o.a. grote schelvis-pollak-kabeljauw enz.

bootvissen noorwegen visvakantie

De krakkenmikkenboot ( arvor) met de oudere garde had het zo als elke dag weer ruimschoots gewonnen van de jongeren, de ervaring denken we......

De beide dames waren deze dag naar het Sartor Senter getogen om wat noorse kronen uit te geven maar er moest ook nog een bokaal vervist worden, met de boot gingen ze niet mee dus dan maar vanaf de steiger op lipvis & co. De strijd was heftig en beide dames gingen ongeveer gelijk op, de kreten oe en ahh waren niet van de lucht en Louise ging zo op in haar gedoe dat ze even uit moest rusten tegen een bootje ......
Nu ligt zo een bootje aan een touw vast met wat speling dus........ nee, net niet te water maar wel languit in het bootje, hilariteit alom dus.
Deze strijd is tenslotte gewonnen door Veronica met een lipvis van meer dan 2 kg die haar bijna van de steiger trok, we hadden nog niet zulke grote lipvissen gezien.

Het avondeten bestond uit een enorme bal gehakt met aardappelen en snijbonen.
In de avond werd de verjaardag van Aaaaarie gevierd met een flesje IJmuidens bitter en iederéén behalve Veronica en Henk ging met een schudder naar bed.

Woensdag 29/8/07
Het was weer een herhaling want de wind was weer eens op zoek, deze dag uit het NO en het was dan ook meteen een stuk kouder maar gelukkig tussen de regenbuien ook zonnig, de visserij was weer zoeken en dat moet je nu eenmaal liggen, Aaaaarie en Dennis hadden geen geduld en stopten om 12 uur reeds, Dennis was trouwens nat geregend omdat hij de verkeerde kleding aangetrokken had, Huug Henk en Thomas echter bleven nog en niet zonder succes want na de kentering van het tij wisten ze toch nog een mooie bak vis te vangen, Henk nog een koolvis van 6.5 kg en dikke schelvissen.

goede vangst noorwegen

Dus moesten we toch nog weer een bak vis fileren enz. de vriezers in het huis zaten inmiddels vol dus gingen we maar aan de vriezer in het boothuis beginnen.
Het was weer woensdag dus op het menu stond gebakken vis waar we schelvis voor gebruikten die we daags ervoor gevangen hadden, ook Kare liet het zich goed smaken en vroeg meteen maar om het recept omdat men dit in Noorwegen niet kende.
De avond verliep rustig , een ieder had nu toch wel wat vermoeidheid in het lijf van bijna twee weken vissen en nog steeds stond Huug aan kop waarbij ieder wel dacht dat dit niet meer mis kon gaan, Huug zelf ook niet immers, de laatste dag zou er behalve Huug en Henk niemand meer gaan vissen omdat men niet al te veel vis verwachtte, men had het dus goed mis!!!!!!!

Donderdag 30/8/07
De laatste visdag, Huug en Henk hadden de vorige avond besloten om in de ochtend uren toch nog even richting Tekslo te gaan om tot half één te gaan vissen om de tijd te doden en de dag vol te maken, daarna zouden ze wel gaan opruimen. De rest had weinig zin of was te moe en de die-hards gingen dus met zijn tweeën op pad.

Het werd een schitterende dag met zon en hoge temperaturen en dus zaten we al snel aan ons overhempje te vissen en te genieten.
Mooie driften konden we maken en tegen de verwachtingen in van de andere teamleden vingen we enorm veel vis op een diepte van tussen 100 en 150 meter.

Henk kreeg een enorme dreun op zijn hengel, een abu suveran pro boat 20 lb met een abu BG 10000 reel.
Meteen voelde Henk dat dit wel wat anders was dan een grote schelvis en vroeg Huug om de gaf in stelling te brengen want het schepnet zou niet volstaan.

Na een kwartiertje strijd kwam de vis dan boven, het bleken er twee te zijn, aan de bijvanger, een zijlijn met 5.5 cm squid zat een schelvis maar toen Huug  nog eens keek zag hij een monster er onder hangen aan de sleppe met 15 cm squid oranje, Het bleek een mooie kabeljauw te zijn van 10.5 kg en eenmaal aan boord werd er toch wel een klein feestje gevierd door beide heren, het leken net kleine jongens.
En zo zie je maar, geef nooit op en zeg nooit dat het niks meer wordt.
De Sotra bokaal was hiermee voor Henk tenzij Huug in de resterende tijd ook nog zo een exemplaar wist te vangen, helaas voor hem gebeurde dat niet.

Om half één gestopt en het ontvangstcomité stond op de steiger al op ons te wachten, dit omdat Henk zijn vangst even had doorge sms-d naar de wal, natuurlijk werd het daar niet geloofd maar eenmaal binnen zagen Huug en Henk de gezichtjes al vertrekken met de uitdrukking van: hadden we nu maar meegegaan...Pech dan.
Dennis wist toch nog vanaf de steiger het 20e soort te vangen, 2 scharren. Een ongekend succes!!!!

grote vis noorwegen

Na het schoonmaken en fileren van de vis de boten leeggeruimd en alle visspullen opgeruimd en ingepakt, daarna alles alvast in de bus geladen en ook alle tassen,koffers en andere zaken die weer mee terug moesten.
De afsluitende maaltijd was nasi met een half pond saté p.p. en dat liet een ieder zich goed smaken.
Huug mocht s'avonds de beide bokalen uitreiken en dat is hem op het lijf geschreven, toch vond hij het wel jammer dat hij er op de laatste dag nog afgevist werd.

Na een avondje evalueren over de voorbije weken gingen we naar bed.

Vrijdag 31/8/07

De vertrekdag was aangebroken, Huug en Henk gingen na het ontbijt de vis inpakken in de meegebrachte tempexdozen en voor een ieder was er een volle doos met filets ( ongeveer 15 - 20 kg)

Nadat we uitgebreid afscheid genomen hadden van Kare en Marri-An vertrokken we om half 10 richting vliegveld om Aaaaarie en Louise weg te brengen die om kwart over twaalf hun vlucht hadden, daarna terug naar Bergen om ons te melden bij de colorline voor de terugreis en mooi op tijd om even na elf waren we op het terrein aangekomen waar we nog een uurtje moesten wachten tot het inschepen begon.

met de auto naar noorwegen ferry

Eenmaal aan boord gingen we net als voorgaande jaren eerst helemaal bovenop het dek om Noorwegen uit te zwaaien en daarna een lekkere bak koffie drinken met zo een heerlijke noorse koek die we eigenlijk de afgelopen dinsdag al verwachtten maar helaas kwam die toen niet, we hebben er toen maar 2 genomen om het van dinsdag goed te maken. Daarna weer een paar uurtjes aan dek, het e.e.a. gefilmd en gefotografeerd om dan rond 17.00 aan de maaltijd te gaan, hierna lekker rustig in de starlight nightclub koffie drinken en afwachten op de gebeurtenissen van de avond, het was weer een wervelende show en genieten dus.

Dennis en Thomas deden kennis op aan twee leuke noorse meiden en brachten dus de avond/nacht bij hun door... waren we nog maar jong......

Zaterdag 1/9/07
Om half negen meerde de Prinses Ragnhilde af in Hirsthals Denemarken en 10 minuten later reden we de boot af voor een reis van 1000 km terug naar Noordwijk, één stop in Denemarken om te wateren, één stop net over de grens in de Heimat om te tanken en een bratwurst te nuttigen en even uit te rusten en daarna nog één stop in Nederland bij Oldenzaal  waar we Harrie en Jos weer ontmoetten die hun meegebrachte dozen vis kwamen ophalen en de hengelspullen.

We hebben een voorspoedige reis gehad en rond 20.00 uur waren we weer in Noordwijk waar de bus uitgeladen werd en onder het genot van een bakkie koffie nog even nagepraat werd.
11 uur s'avonds ging dan een ieder huiswaarts.    

uitzicht fjorden noorwegen

Eindconclusie:
Team de Tobbers heeft weer kunnen genieten van een super gave visvakantie met op één dag regen na goed weer, iets waar je nu eenmaal zelf niets aan kunt doen, de weergoden waren met ons.

Kare, de huiseigenaar heeft enorm veel tijd besteed aan de beide jongens door met ze te gaan vissen zoals noren dat doen en hen te laten zien hoe nu de krabbefuiken gezet worden en de netten, Kare wilde ook nog twee dagen met ons gaan longlinen maar hiervoor hebben we bedankt, we visten liever met de hengel.

Kystferie/Glesvær/Sotra is gewoon een toplokatie en een enorm visrijk gebied, je kunt er vanalles tegenkomen en als je er maar moeite voor doet elke dag wel een volle bak vis vangen, helaas hebben veel mensen nog steeds het idee dat men in Noorwegen slechts de bak hoeft op te houden en dat de vis er zo inspringt of dat als men maar een stuk ijzer met een haak laat zakken dat er dan meteen een dikke vis gevangen wordt, helaas zal ook in Noorwegen enige moeite moeten worden gedaan, enige kennis van zaken is dan ook een pré, probeer dan ook als men voor het eerst gaat zo veel mogelijk info te verkrijgen.

Het systeem met de HAVFISKEBOOM en sleppe ontpopte zich weer eens als het best vangende systeem hoewel de kant en klare systemen zoald de Leng-jiggers, Abyss systemen, Heilbot Sleep Systeem , Big fish special rig en de beide zware Two-Booms systemen maar ook de lichtere versie er niet voor onderdeden, de komplete systemen hebben als voordeel dat er een breeklijn aan gemonteerd zit waardoor als men vastzit men niet het gehele systeem verspeeld doch slechts de breeklijn met het lood.

De geteste Squids staken met kop en schouders uit boven de gewone oktopussen evenals het z.g. zandspiering imitatievisje en ook het twistervisje deed het prima, een leerzame test voor de nieuw te maken noorwegenlijnen.

Glow Squids  en ook de komplete genoemde systemen alsmede havfiskebooms, staande lijnen en sleppes met deze unieke squids zijn o.a. verkrijgbaar bij Ahoy Hengelsport Rotterdam en Sassenheim en  de B2 squid bij Alfhalines.

Ook het verschil tussen nylon zijlijntjes aan de staande lijnen en de rvs haaklijn aan een rvs afhoudertje was duidelijk, rvs was 100 x beter en Team de Tobbers zal het komende jaar geen nylon lijnen meer meenemen, ook deze systemen zijn verkrijgbaar bij Ahoy Hengelsport en o.a. Hengelsport Meijvogel in Katwijk en Alfhalines.

Dan had het Team diverse Avet reels mee om aan een zware test te onderwerpen en deze reels kwamen prima uit de bus, het is even wennen met de slipafstelling, de vrijloop is hetzelfde hendeltje als de slip maar daar went men snel aan, info en verkoop van Avet reels vind men op de site www.avetreels.nl .

Al met al een zeer leerzame en vruchtbare reis die Team de Tobbers weer gehad heeft met weer eens veel vis en ook veel plezier.

De soorten die gevangen zijn:

Kabeljauw,Schelvis,Pollak,Koolvis,Leng.Lom,Wijting,Makreel,Poon,Lipvis,Zeedonderpad,Knorhaan,Heilbot, Roodbaars,Steenbolk,Scharretong,Snotolf,Heek,Tongschar en Schar.
Met 20 soorten dus het record ruimschoots verbeterd !!!!!

feest boot

Speciale dank gaat uit naar Kåre en Marri-An van de lokatie Kystferie te Glesvær op de eilandketen Sotra, deze beide mensen doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken en indien u dat graag wilt gaat Kåre met u zee op om de noorse vismethoden te laten zien.
Verder moeten natuurlijk alle Teamleden die deze reis tot een succes gemaakt hebben bedankt worden voor hun inzet n.l. Harrie,Jos,Aaaaarie,Louise,Herman,Huug,Dennis,Thomas,Veronica.Speciaal Veronica voor haar enorme inzet om het huis, waar we toch telkens zo binnestapten, op orde te houden en alle vuile was van de vissers weg te werken, tenslotte had Veronica ook vakantie maar ze deed het allemaal met plezier, een groot bedankje waard.
Dank gaat ook uit naar Hengelsport Meijvogel in Katwijk en Ahoy Hengelsport voor de geleverde spullen.

Voor 2008 staat de reis al weer geboekt en zullen we weer in hetzelfde gebied gaan opereren, dit voor het 4e jaar en gewoon omdat het ons daar prima bevalt, prima huizen, prima boten en goede service en vooral betaalbaar.

Henk.

Zelf een visverhaal of een reisverhaal? Ik ben zeer dankbaar wanneer u die naar me mailt. Neem hier contact met me op

Klik hier om naar de startpagina van http://www.vakantienaarnoorwegen.nl te gaan.

Klik hier om naar het hoofdmenu vissen in Noorwegen te gaan.

Wilt u info over de lokatie of de lijnen en systemen waarmee gevist is kijk dan even op de site:
http://www.everyoneweb.com/visseninnoorwegen/   , u vind daar alle info die u nodig heeft over het vissen en de vismethoden voor Noorwegen die deze reis gebruikt zijn.
Ook kunt u kontact opnemen met Henk, henkvanduijn@wanadoo.nl

huisje met boot noorwegen


Terug naar het hoofdmenu
SKITT FISKE

copyright 2007 http://www.vakantienaarnoorwegen.nl  lees de disclaimer