Om terug te keren; overzicht reisverslagen

 

Reisverslag van onze visvakantie naar zuidwest Noorwegen (Glesvaer)


team tobbers visvakantie noorwegen glesvaer

Exacte vislocatie; Glesvaer (in de buurt van Bergen stad))


 
Deelnemers: Veronica, Jeanne,Huug,Richard,Kees,Gerard,Bram,Mo,Hans en Henk.

Woensdag 12 augustus:
Vandaag is het team om half negen in de avond vertrokken om in het beloofde land de vis te gaan belagen, de reis is zeer voorspoedig verlopen lekker gegeten en sommigen gesnuffeld.


Vrijdag 14 augustus.

Aangekomen in Bergen Noorwegen waar ondergetekende het Team kwam afhalen bij Fjordline, die was al een poosje in het beloofde land de geluksvogel.

Na een rit van een klein uurtje, ondergetekende wist de weg, waren we in Glesvaer in een huis , villa, waar je u tegen zegt, een ieder zijn/haar spullen opgeruimd en de dames zouden de boodschappen opruimen terwijl de heren de visspullen klaarmaakten, echter omdat de ferry al vroeg aankwam meteen maar gevist en leuk vis gevangen op zee maar volgens Henk was het niet best, ook de weersvoorspelling was niet best, in elk geval hadden we al een voorproefje te pakken.

In de avond na het eten werden er plannen gesmeed om de z.g. kneiters te gaan vangen maar volgens de experts zou dat wel eens tegen kunnen vallen omdat er veel wind voorspeld was en dan kun je niet op zee vissen en voor grote vis moet je daar zijn.

 


Moe ging men “vroeg”slapen.

Zaterdag 15 augustus:

Zoals voorspeld stond er veel wind uit zuidoost dus toch geprobeerd om op de stekken buitengaats te komen, in principe ging dat wel in het begin maar het begon steeds harder te waaien dus werd besloten wat meer aan de kant te gaan proberen, Bram had echter al een mooie Lom gevangen en Richard een Heek van 6 kg, wat meer aan de kant was het vissen veel aangenamer en hier werden diverse schelvissen, lommen en lengen gevangen, de mannen waren zeer tevreden.

Team de tobbe vist dit jaar om de “Huug van der Voort” Bokaal, d.w.z. dat de persoon die de zwaarste vis vangt gedurende de vistrip deze wisseltrofee een jaar in bezit mocht houden.

Op zaterdag was dat Richard met de Heek, staat op het moment dus bovenaan het klassement.

heek noorwegen zeevissen

 

We hadden goulash te eten wat er inging als koek, de kok had eer van zijn werk.
Natuurlijk werd er in de avonduren onder het genot van een versnapering , Henk had makreel gerookt en ook die was snel op, plus een borrel, weer een hoop vis gevangen, daar zouden we op terug komen.

Zondag 16 augustus:

Zoals voorspeld veel wind en regen dus bleef een ieder binnen, de kok had een echt Noors ontbijt gemaakt, d.w.z. geb. aardappelen, ballen gehakt, worsten, gebakken bacon, gepocheerde eieren, lekkere harde broodjes, gerookte zalm en makreel.

Na wat overleg werd besloten om deze dag maar niet te gaan vissen want het was een beetje te gek met het weer.
Dus werd de dag doorgebracht met kaarten en kaarten en kaarten en…. Natuurlijk ouwenelen.


De maaltijd van vandaag bestond uit zigeunersnitsel met zigeunersaus , gebakken aardappels , wortelen en ijs toe.

In de avond was het even droog en kwamen we erachter dat we ook een teletubbie in het gezelschap hadden, deze ging nog makrelen in de regen en ving een leuk emmertje makreel.

Om 12.30 weer slapen want ondergetekende had op internet gezien dat het maandag wat rustiger zou zijn.
Maandag 17 augustus 2009 Om 7 uur opgestaan en een lekker ontbijtje gegeten, daarna meteen naar Tekslo om proberen de vis te belagen, Henk had er een zwaar hoofd in want de dag ervoor Z-O wind en nu N-W, nooit goed voor de visserij.
Wat viel dat alles mee zeg, mooie schelvissen, kabeljauwen, pollakken en lengen kwamen boven en dat was zeker boven verwachting en viel dus weer mee.

Kees had vandaag een pracht van een schelvis 5 kg en verder allemaal hadden we mooie vis gevangen, Om 3 uur gestopt en de dagelijkse cyclus van visfileren kon opgestart worden en na anderhalf uurtje lag er 30 kg filet in de vriezer.

 

schelvis koolvis zeevissen noorwegen

De kok had spaghetti gemaakt wat er in ging als spaghetti, daarna ging de teletubbie weer makrelen, waar ie zin in heeft mag Joost weten want Huug en Henk die vinden het allemaal wel goed na 6 uur vissen.
Makrelen genoeg weer en de teletubbie had weer veel te babbelen, te veel eigenlijk.
Het weer voor dinsdag en woensdag zag er goed uit dus moest dat waargenomen worden, donderdag zou het weer gaan waaien.

Dinsdag 18 augustus:

Inderdaad goed weer en dus vissen, op zee waren nog twijfels over omdat de wind er nog een beetje inzat dus eerst naar de stek van gisteren.
Weer gebeurde hetzelfde, we hadden binnen 3 minuten de eerste vissen en daarna veel missers, als we die ook gevangen hadden dan zouden we minimaal een paar bakken vis meer gehad hebben vandaag.


Maar goed, er werden wel een paar heilbotjes gevangen en dat is dan ook wel weer mooi, verder dikke schelvissen en kabeljauwen weer.
Op een gegeven moment was ondergetekende het zat om steeds weer een aanbeet te krijgen en dan niks hebben, dus de arvor ging zee op.

Nou, dat was daar meteen raak op de eerste beste stek, was je aan de bodem meteen weer een vis er op, we vingen mooie lommen, leng en hele dikke schelvis tot wel 6 kg.
De sloep was blijven liggen en dat was maar goed ook want Kees kreeg opeens een enorme dreun op de hengel en schrok zich bijna te pletter, na een enorme strijd kwam er een kabeljauw boven van 118 cm lang en 15 kg zwaar, meteen werd er een vreugde dans gedaan door de boot en Kees beloofde een ieder in de avond een borrel.

kabeljauw gevangen nabij bergen tijdens visvakantie noorwegen 2009

Het ontvangstcomité stond al in de haven te wachten en toen een ieder aanwezig was werd Kees vereeuwigd met zijn vangst, het fileerproces opgestart en daarna weer eten, de kok had vandaag chineese mihoen met babi pangang op het menu en zoals elke dag ging alles gewoon op terwijl er voor een weeshuis was maar de teletubbie( Richard) kon wel wat binnenwerken.

In de avond weer napraten over de dag en natuurlijk de vangst van Kees, Woensdag zou het hele team naar zee gaan omdat het mogelijk op donderdag weer zou gaan waaien.


Woensdag 19 augustus:
Helaas waaide het harder dan voorspeld dus werd besloten niet op zee te gaan vissen maar op de grens van zee en het fjord.
Makrelen had de teletubbie al gevangen de vorige avond dus kon meteen begonnen worden met vissen, Henk had er een zwaar hoofd in.
Toch viel het alles mee want er werd wel niet achter elkaar gevangen maar toch hadden we weer een mooie bak vis, niet helemaal vol als altijd maar toch….


Huug ving vandaag zijn eerste heilbot, 70 cm lang. Hij was er blij mee, de rest ook want dit was al de 3e heilbot in 5 dagen.
Verder mooie schelvissen, Bram een mooie leng van 7 kg


Het team raakt al aardig ingespeeld want de fileerklus was eigenlijk snel geklaart, lekker koffie en daarna had de kok gebakken vis in de vorm van kibbelingen en die gingen bijna op, er was dan ook voor half Noorwegen.
Na het eten gaat Kees altijd uitbuiken, de rest weer koffie en daarna borrelen.

Donderdag 20 augustus:

Veel te veel wind en regen dus naar Bergen……


Vrijdag 21 augustus:
Nog steeds veel wind en ook regen maar de drang om te vissen was veel te groot dus dan maar zien om grote makrelen te vangen om te roken.
Die waren er toch wel vrij snel en om nu een hele dag makrelen te gaan vangen worden je armen ook niet vrolijk van dus een plek gezocht waar een beetje normaal te vissen was en gevonden ook, nog vlak bij de haven ook.


We vingen daar schelvis, wijting enz, in elk geval kon er gevist worden ondanks de harde wind.
Een beetje lastig was het als men de behoefte moest doen, zo zagen we er één door de boot gaan op de knieën om bij de kajuit te komen zodat ie er tegenaan kon leunen.

Van Kare hadden we 3 emmers met Noors bewerkte haring en rekers gehad , rekersalade, roodwijnsild en jubileum sild…
en dat smaakte……………………….. niet te kort.

 

gekke vangst noorwegen visvakantie


Zaterdag 22 augustus :

Vol goede moed naar het eind van het fjord want de wind was iets minder dus kon je daar wel vissen, de teletubbie had de avond ervoor nog makreel gevangen dus aas hadden we al, prima driften konden we maken alleen de vis……
die deed dus niet mee aan het spelletje, waarschijnlijk begrepen ze het niet helemaal dat wij er lagen om ze te vangen.

Dus maar weer zoeken en na verloop van tijd kwamen we dan weer op de stek van gister waar weer de nodige wijtingen boven kwamen, wat schelvissen en mooie pollak echter best was het niet, toch was ieder tevreden want we konden in elk geval vissen.

In de avond na de snert was er nog wat extra’s rekersalade en haring met ui die Huug gesponsord had. ( lekker Huug, bedankt)
Moe maar voldaan ging het team naar bed want het zou morgen wel eens kunnen gebeuren…… Zee op.


Zondag 23 augustus:


Eindelijk…….. de weersomstandigheden waren van dien aard dat we zee op konden, net aan dat wel en fijn was het ook niet maar het kon.
Eerst maar aas vangen, en dat is ook een verhaal apart want er is nog niet één jaar geweest dat er zo slecht aan makreel te komen was, en dan ben je een hoop tijd kwijt voor je een beetje aas hebt, voldoende voor de dag.
Op de stek aangekomen, ondergetekende heeft er in de loop der jaren nogal wat verzameld, ging vol verwachting het havfiskeboomsysteem naar de bodem en ja hoor….. binnen 5 minuten was de eerste vis al een feit.. een mooie lom.
Veel vis is er deze dag gevangen, mooie schelvissen tussen 4 en 7 kg, veel lom, lengen, pollakken, kabeljauwen en heek.

leng noorwegen fishtrip

 

De bakken kwamen in elk geval voldoende gevuld weer terug in de haven waar het fileer proces werd opgestart, Huug en Kees halen de triep uit de vis, Hans spoeld de vis, Gerard, Richard, Bram en ondergetekende fileren, de beide dames Veronica en Jeanne pakken de vis in klaar voor de vriezer en zo doet een ieder zijn taak en zijn we tegelijk klaar.

De kok had deze dag zijn best gedaan, beenham met honing/mosterdsaus, gebakken aardappelen en sperziebonen, en dat liet de meute zich smaken.

In de avond even het weerbericht gekeken en gezien dat het de hele week zou blijven waaien, Kees was dus al voor 99% zeker van de Huug v.d. Voort Bokaal met zijn gevangen kabeljauw van 15 kg.Ook het record van Huug zou moeilijk te verbreken zijn omdat we toch op zee moeten zijn voor dat soort vis.

In de avond natuurlijk weer sterke verhalen over en weer.

Maandag 24 augustus:
Helaas waren er een paar die het in hun lende hadden van gister dus waren we met z’n allen solidair en hebben in het fjord gevist, wonder boven wonder vingen we vandaag goed, mooie schelvissen, kabeljauwen en pollaken kwamen de boot in.

Dat bij de ene helft van het team, de andere helft was een rondritje aan het maken in hardangervidda waar mooie watervallen te bezichtigen zijn, de die-hards gingen vissen.

 

vis fileren noorwegen

Hans ving vandaag een heilbotje, zijn eerste dus nu heeft het gehele team zo een exemplaar gevangen.
Doordat het halve team er niet was hadden we ook de halve bezetting met het fileerproces en dat was toch best veel maar de 5 sloegen zich er dapper doorheen.
De kok had hete kip gemaakt dus in de avond had een ieder last van ontluchtingsverschijnselen.
Hoe dat gedurende de nacht gegaan is dat is niet echt bekend, we zullen de pers eens vragen of ze hier achter te komen.

Dinsdag 25 augustus:
Gelukkig, we konden zee op…….
De wind was gaan liggen afgelopen nacht en de zee was redelijk vlak dus maar snel wat makrelen vangen en naar een stek waar je goed met zuid-oostenwind een mooie drift kon maken.
Daar aangekomen bleek de stroming erg sterk, zo sterk dat we op 120 meter diepte opnieuw moesten beginnen omdat het lood niet meer aan de grond kwam, goed, je kunt er natuurlijk een kilo aan hangen maar dat vinden we te veel van het goede.
Leuk vis werd er gevangen, voornamelijk schelvis en lommen maar ook 2 mooie lengen van 6 en 8 kg.
Kees had een mooie pollak van 6 kg en de bakken waren goed gevuld.

Om 14.00 uur moesten we zee af vluchten want de wind stak op en opeens waren de golven er ook, slagregens enz. enz.
Het weer in Noorwegen kan zomaar omslaan van windstil in hevige wind.
Na de maaltijd, de kok had aardappels en slavinken met bieten gemaakt ging de helft uitbuiken, daarna koffie en moest men een film kijken….. bah,bah,bah.

Gezellig hoor………

Woensdag 26 augustus:
We konden weer zee op want de weergoden waren ons gunstig gezind dus snel proberen makreel te vangen, dit viel nog niet mee dus zijn we met een minimum aan aas gaan vissen.
Mooie schelvissen kwamen weer in de boten en lommen, enkele lengen en kabeljauwen.
Hans had nog nooit een heek gevangen en vandaag was het dan zover, hij ving er zelfs twee, ook Huug ving een mooie heek en ondergetekende weer een mooie leng.
De driften waren wel erg snel waardoor de lijnen soms bijna horizontaal stonden maar we moesten het er mee doen.
we kwamen weer met een mooi zooitje vis thuis en het fileer proces begon steeds langer te duren, inmiddels waren we aan de 3e vriezer voor de filets begonnen, wat inhield dat we eigenlijk al dik over de toegestane 15 kg pp zaten, dus meer dan 200 kg filet hadden echter ondergetekende kon inmiddels de douane al dus dat zou geen probleem geven.
Moe gingen we aan de maaltijd, gebakken vis, kibbelingen, en van Kåre hadden we 3 emmertjes met iets speciaals gehad n.l. Rekersalat, Jubileumsild en Rødvinsild. ( sild is de noorse benaming van haring, het was dus een soort van ingelegde haring op z’n Noors maar erg lekker)
Dat lieten we ons goed smaken.

 

heilbot noorwegen vissen


Donderdag 27 augustus:

Regen…………………
We besloten met z’n allen niet meer te gaan vissen omdat dan al onze kleren nat ingepakt zouden moeten worden dus ging men alles netjes opruimen en schoonmaken om mee retour te nemen behalve ondergetekende die toch komend jaar weer in mei naar daar ging en net zo goed daar alles kon laten, je bent tenslotte alleen maar aan het slepen dan.

In de avond werd de fel begeerde “Huug van der Voort Bokaal” uitgereikt aan Kees voor de gevangen kabeljauw van 15 kg.
Hij mag die een jaar bewonderen en in 2010 verdedigen, reken maar dat er dan strijd gevoerd zal worden.
Er werd vast begonnen met inpakken van de auto’s en ondergetekende werd steeds stiller want het moment van afscheid van dit mooie land na 3 maanden kwam wel erg dichtbij nu.
Het liefst was ik gebleven.
De kok had nasi met sate ( een half pond per persoon) en dat ging allemaal op.

Vrijdag 28 en Zaterdag 29 augustus:

De reis……………
Nu is het zo dat de bootreis terug altijd een hoogtepunt is van de vakantie en dat was ook zo t/m stavanger…..
We hebben een afscheidsdiner gehad in het buffet restaurant en een ieder was zich behoorlijk aan het volproppen met al dat heerlijks.
Sommigen gingen wel 5 x een bord vol met eten halen, waar het bleef is een raadsel want zo dik en groot zijn ze allemaal niet.
Na Stavanger ging de ferry open zee op en toen begon het feest want de wind trok aan tot een flinke 7-8 met grote golven, we werden in ons bed heen en weer geschud wat niet normaal was, soms lag je aan het voeteneind, dan weer werd je in het bed gedrukt of kwam je een halve meter omhoog, er is dus weinig geslapen tot de boot iets langzamer is gaan varen waardoor het stampen wat minder werd, dat resulteerde wel in een uur vertraging.
Om 8 uur reden we de boot af en dat hield in dat we om ongeveer half 8 in Noordwijk konden zijn echter niemand had ons verteld dat ze de Heimat helemaal omgeploegd hadden, net voor Hamburg begon het al bij de elbe tunnel en na de elbetunnel hebben we tot Bremen eigenlijk alleen maar file en rotzooi gehad.
BALEN dus……………..


Alles bij elkaar waren we dus s’nachts om 24.00 uur pas thuis en een ieder pakte snel de spullen om huiswaarts te keren.


Eindconclusie:

Team de Tobbe heeft ondanks het niet al te beste weer, we waren echt anders gewend veel vis gevangen, het record ( 17.8 kg) van Huug is niet verbroken maar het aantal soorten wel, 29 soorten mochten we bijschrijven te weten:
Kabeljauw, Schelvis, Pollak, Koolvis, Leng, Lom, Wijting, Zeewolf, Heilbot, Makreel, Geep, Roodbaars, Haring, Zeeduivel, Scharretong, Schar, Poon, Paling, Lipvis ( in de haven 6 soorten), Smelt, Heek, Steenbolk, Tongschar, Zeedonderpad ( in de haven), Steenslijmvis ( in de haven), Inktvis en Zandaal.
Ook hadden we nog een kreeft en vele krabben.
We hebben elke dag kunnen vissen en ook vis gevangen, dit ondanks de harde wind die er soms was, op deze locatie kun je altijd vissen zij het dan niet op zee…. In het fjord of rondom de vele eilandjes is altijd wel een plekje waar vis te vangen valt en waar je redelijk rustig ligt.
We hebben weer een mooie trip achter de rug en voor komend jaar is het al weer besproken.

Volgens ons (vakantienaarnoorwegen) is dit toch we de meest bijzondere vangst;

zeeduivel vissen noorwegen

 

prijs vissen

Wilt u info over het vissen of de gebruikte systemen? Wilt u info over deze prachtige locatie? Stuur een mailtje naar : henk@teamtobbers.nl

 

 

 

 

 

 

Website: www.teamtobbers.nl 

 

Om terug te keren; overzicht reisverslagen

Of ga naar de startpagina