visboot met noorse vlaglofoten zeevissen noorwegenzeevissen visvakantie noorwegen vangstenhengel en reel voor zeevissen noorwegen

Home - waar/wanneer vissen ? - populaire visgebieden - materiaal/technieken - vissoorten - reisverhalen - forum - fotoalbum - filmpjes/video - van alles -

tips / informatie voor een visvakantie - links - contact - visfoto v/d week - doen / niet doen - kantvissen - ijsvissen - zoetwatervissen

ZEEVISSEN IN NOORWEGEN | informatie / tips / ervaringen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BEKNOPTE INFORMATIE OVER ZOETWATERVISSEN

 

Ook voor de zoetwatervisserij ben je in Noorwegen op de juiste plaats.

Enorm veel bekende, rivieren /riviertjes en meren maken Noorwegen tot een van de meest interessante vislanden voor de zoetwatervisser.

En dan met name de vliegvisser zal zijn/haar hart op kunnen halen!

Echter zeevissen en zoetwatervissen zijn in dit land vaak prima te combineren. Vlak bij de kust zijn er bijvoorbeeld al meren te vinden. Meestal liggen deze meren hoog (bergen). Verder in het binnenland zijn de succesrivieren te vinden.

Op deze pagina info over het zoetwatervissen / vliegvissen in Noorwegen. De volgende onderwerpen komen aan de orde;

 

Vissen / vliegvissen zalm en zeeforel

Rivier Namsen

Rivier Bjora

Vliegvissen

Uitrusting

Vissen / vliegvissen snoek en aal

Visvergunning Noorwegen

Mjosa meer

 

Zalm en zeeforel.


In Noorwegen (ook Zuid Noorwegen) zijn vele goede stekken voor Zalm en Zeeforel. De beste vangsten worden meestal in de nazomer gemeld. We spreken dan van ongeveer augustus tot september. Het Zalm seizoen loop van juni t/m augustus.

In de praktijk zijn juli en augustus de beste maanden voor het zoetwatervissen in Noorwegen.

Enkele bekende rivieren voor het vliegvissen zijn de Namsen, Bjora, Driva, Otra, Audna en Mandalselva.

 

bjora

 

De rivieren worden opgedeeld in bepaalde lengtes. Ieder deel valt onder een eigen lokale visvereniging. Bij zo'n vereniging kun je een vergunning kopen. De bedragen voor dit soort vergunningen zijn doorgaans niet heel hoog.

Vergunningen voor grotere zalmrivieren zijn vaak wat duurder maar maken de kans op grote formaten zalm veel groter. O.a. Hemsedal staat bekend om de goede Forel vangsten. De kosten voor een weekvergunning vallen bovendien mee. Daarnaast is ook Sunnfjord (vlak bij Bergen) een geliefde locatie voor Forel visserij.

Hieronder wat meer over de rivier de Namsen :


De rivier de Namsen stroomt door de vallei van Namdal. Hier vindt je het grootste rivierensysteem van de Noorse westkust.

 

 

foto;

De rivier de Namsen.

Deze rivier is erg gelieft bij sportvissers.

Door de middernachtzon zijn de visdagen zo lang als u zelf wilt!

Ook vliegvissers komen hier graag.

 

In dit heldere water leeft een van de grootste populaties Atlantische Zalm ter wereld. Het is bekend dat hier in de afgelopen eeuwen Zalmen van boven de 30 kg zijn gevangen. De grootste Zalm die hier in de afgelopen 50 jaar is gevangen was 21,5 kg.

Volgens onderzoekers ziet het door een juist Noors beleid er in de toekomst goed tot zelfs beter uit.

De Bjora:


Dit is een zijrivier van de Namsen. Een ideale vislocatie voor vliegvissen.  Het is hier rustiger vissen doordat het een wat minder groot water is. Dat neemt niet weg dat hier bijzonder goed Zalm gevangen wordt. Het gemiddelde hier is zelfs het hoogste gemiddelde gewicht in Noorwegen.

Er komen hier ook veel sportvissers vissen wanneer de Zalm in de eerste helft van mei van de oceaan de rivier op komt zwemmen.

Bij de seizoens start wordt er vaak met wormen gevist . Door regen en smeltwater is de rivier dan vaak nog niet geschikt voor het vliegvissen. Er wordt dan, naast het vissen met wormen, ook regelmatig met lepels en pluggen gevist.

Mjosa

Een ideale plaats om te vissen op Forel. De meesten doen dat slepend (trollen). Ook wordt hier regelmatig snoek gevangen. In het Mjosa meer zijn record forellen gevangen!

 

Vanaf begin juli begint het vliegvissen doorgaans.

Uiteraard is het meest geschikte materiaal voor de vliegvisser vrij persoonlijk. Echter voor degene die zich afvragen waar je in Noorwegen het beste mee kunt vliegvissen;

Meestal wordt er overdag gebruik gemaakt van lichte vliegen (in helder water) en donkere vliegen wanneer het donker/bewolkt weer is en/of als het water minder helder is. In de zomer maakt ook de vliegvisser in Noorwegen een goede kans op Forel.

 

vliegvissen

 

Gemiddelde uitrusting voor vliegvissen in Noorwegen;

- dubbelhandige vliegenhengel (ongeveer 15 voet # 10-12)

- een enkelhandige vlieghengel (ongeveer 10 voet # 7 - 8)

- vliegreel en drijvende vliegvislijn (wF5F)

- loodhagel

- vlieggenvet

Schietmotten en groene poppen staan goed bekend. Juli en augustus schijnen goede maanden te zijn om te vliegvissen met mieren (vleugelmieren).

Voor overige zoetwatervisserij is een spinhengel van ongeveer 2,50 a 3 meter geschikt. Daarnaast 30 tot 50 gram werpgewicht en een gevlochten lijn (tussen de 10 en 20e).

Voor bijna alles zoetwatervisserij geldt; gebruik vrij licht materiaal. Indien je de slip goed gebruikt en gebruik maakt van een goede kwaliteit spullen is licht vissen prima mogelijk en het leukst.

Standaardmateriaal vliegvissen Noorwegen:

- vliegvisvest (handige vakken e.d.)

- drinkfles

- scherp vismes met een goede houder

- Priest

- tang om te kunnen onthaken

- waadpak

- waadjack

- waadschoenen

- goede zonnebril (glinstering van het water / zonlicht)
Snoek en aal.


In Noorwegen zijn bijzonder veel meren te vinden. Dat geldt ook voor Zuid Noorwegen. Veel van deze meren zijn zeer visrijk. Veel gevangen vissoorten zijn daar Snoek en Aal.

Een van de redenen voor de goede vangsten is het feit dat de Noren zelf relatief weinig op deze soorten vissen. Naast deze soorten is er zeker kans op bijvoorbeeld forel.

In oost Noorwegen ligt Hedmark. Een prachtig merengebied waar enorm veel vis te vangen is. Bijvoorbeeld het Mjosa meer. Over dit meer is bekend dat er meer dan 18 vissoorten leven. Er zijn in dit meer in het verleden grote Forellen, Baarzen, arctische zalmforellen en Snoeken gevangen.

Het mjosa meer is dan ook een van de grootste meren van Noorwegen. De faciliteiten zijn in dit gebied dan ook zeer uitgebreid voor sportvissers. Op sommige plaatsen is vissen zelfs mogelijk voor minder valide mensen.

Een ideaal gebied voor de vliegvisser. Een voordeel van vissen in het Mjosa meer is het feit dat daar geen visvergunning nodig is.

 

vangst noorwegen

 

Nogmaals voor de duidelijkheid:

Voor de zoetwater visserij is er in principe een visvergunning nodig.

Voordat je een visvergunning kan kopen, moet je eerst een
overheidsbelasting betalen.

Met deze belasting
alleen kun je nog niet in alle gebieden vissen.

Wil je zoetwatervissen dan betaalt je ongeveer 90 NOK.
Om op zalm te vissen betaal je een
jaarcontributie van ongeveer 180 NOK. Deze contributie kan
voldaan worden in alle Noorse postkantoren en
geldt dan voor het hele jaar.

Een weekkaart kost
45 NOK p.p. en een familie weekkaart kost 60 NOK.
Beiden gelden alleen voor zoetwatervissen en rivierkreeften.


In veel gebieden in het binnenland heb je naast deze belasting oo

k een vergunning nodig. Deze geldt voor een bepaald gebied en een bepaalde tijd. De plaatselijke vergunningen kunnen in prijs verschillen. Je kunt ze verkrijgen in sportzaken, kiosken, vvv's en op campings.

Zeevissen is kosteloos, je hebt hiervoor ook geen vergunning nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright zeevisseninnoorwegen.nl - disclaimer - contact